Pasākuma laikā var tikt veikta fotografēšana, video vai audiovizuāla fiksācija. Detalizētu informāciju par Kultūras centra privātuma politiku skatīt šeit.

Jūras svētki Ventspilī

9. jūlijā Ventspilī svinēsim Jūras svētkus! Galvenie notikumi ar bagātīgu programmu “Jūra. Mīlestība. Spēle” atgriezīsies Ostas ielas promenādē. Svētku sajūtu ikviens varēs rast kā dienas programmā – satiekot Neptūnu, vērojot kuģu parādi, klausoties visdažādākos koncertus vai apmeklējot kūpinātu zivju smaržā ieskauto svētku tirgu, tā arī vakara daļā – baudot Latvijā zināmu mūziķu priekšnesumus un griežoties azartiskās dejās svētku ballē.

Tradicionāli dienas programmu 9. jūlijā iesāksim ar piemiņas brīdi plkst. 11.00, kurā godināsim bojā gājušos jūrniekus un zvejniekus pie pieminekļa “Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru kaps – jūras dzelme”.

“Jūras skatuve” pie Spīķera kļūs par vienu no centrālajām svētku norises vietām. Plkst. 12.00 uz tās atklāsim svētkus, kur ar kuģu parādi ieradīsies dižais jūras valdnieks Neptūns ar svītu. Tam sekos tautā iemīļota mūzika ar nebēdnības un piedzīvojuma garšu – no Brāļiem Laiviniekiem līdz Imantam Kalniņam, grupas “Rahu The Fool” izpildījumā. Īpašu pārsteigumu būs sagatavojis apvienotais Ventspils koris – “Kaiva”, “Līvzeme” un “Ventspils”, kas kopā ar solistiem Paulu Saiju un Jāni Vizuli savos priekšnesumos ir iestudējuši spilgtākās dziesmas no leģendārā Latvijas zvejnieku kolhozu ansambļu un orķestru mūzikas festivāla “Jūras pērle”. Savukārt, Ventspils vokālais ansamblis “Mundus” radījis jaunu sadarbību ar grupu “My Radiant You” un viņu muzikālais stāsts vēstīs par cilvēka sapņiem, mīlestību un attiecībām. Dienas programmu uz “Jūras skatuves” plkst. 15.45 ar atraktīvu programmu noslēgs grupa no Lietuvas “Anikvariniai Kašpirovskio Dantys”.

“Spēļu skatuve” gan lielus, gan mazus apmeklētājus gaidīs  laukumā pie “Govs Ceļotājas”. No plkst. 12.30 līdz plkst. 16.00 tā būs galvenā izklaižu vieta bērniem un jauniešiem, sniedzot iespēju piedalīties spēlēs, darbnīcās un atrakciju jautrībās, ko papildinās arī skatuves programma. Mazākie varēs dziedāt līdzi jautrām un emocionālām dziesmām no animācijas filmām, un baudīt interaktīvu koncertu Zanes Dombrovskas un Gundara Silakaktiņa izpildījumā. Savukārt, pusaudžiem un jauniešiem aktuāli būs popstudijas “Jūras sakmentiņi”, hiphopa apvienības “Rīmdari” un Baibas Bites sagatavotie priekšnesumi.

Ar koncertu “Tā dziedāju, tā runāju, kā es biju ieraduse” Lielās un Ostas ielas krustojumā būs starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2022” Latvijā dzīvojošo tautību koncertprogramma. No plkst. 13.00 līdz plkst. 16.00 Jūras svētku ietvaros ventspilniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja ieskatīties ukraiņu, poļu, baltkrievu, lietuviešu, krievu, lībiešu un latviešu dziesmu ansambļu, folkloras kopu, deju kopu, kā arī amatierteātra studijas sniegumos, piedzīvojot dažādu tautu dziedāšanas tradīcijas, instrumentālu spēli un rotaļas. Koncertu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Brūveris.

Kā jau Jūras svētkos pienākas, ir padomāts arī par īpašu vietu, kur satikties jūras dēliem un meitām, jūras arājiem, jūrā gājējiem, pērļu zvejniekiem vai reņģu bendēm, jūras vilkiem, vai jūras žagatām. No plkst. 12.30 līdz plkst. 16.00 “Jūrnieku ostā” būs sarunas, sacensības, kā arī dažādas ēverģēlības Kapteiņa Brieža uzraudzībā.

Bet tiem, kam jūra ir mūža mīlestība un vēl viens foto uz jūras fona nekad nav par daudz, būsiet aicināti paviesoties “Mīlestības saliņā” uz pils vaļņa, kurā satikt Neptūnu un viņa svītu, kopā fotografēties, pāri cilvēku galvām vērot kuģus un atzīties mīlestībā.

Vakara programma “Mana dziesma” ar visu laiku skaistākajām latviešu komponistu dziesmām uz “Jūras skatuves” sāksies plkst. 20.00. Koncerta uzvedumā ar dziesmu izlasi, kas ir spēka, ticības un iedvesmas avots dažādām paaudzēm, piedalīsies tautā iemīļoti dziedātāji – Dita Lūriņa, Jānis Paukštello, Ainars Mielavs, Daumants Kalniņš, kā arī Jānis Buķelis. Balles daļa ar nosaukumu “Laivojam!” plkst. 22.00 iesāksies ar Latvijā iemīļotā vācieša Jorena Šteinhauera (Jöran Steinhauer) oriģināldziesmām, kā arī pazīstamu Latvijas un starptautisku mākslinieku hitu sajaukumu. Un plkst. 24.00 uz skatuves kāps šobrīd viena no populārākajām Latvijas grupām “Very Cool People”. Kad viņi atrodas uz skatuves, viņi “nopūš jumtu”, “uzlādē baterijas”, rada īpašu mūzikas mīlestības auru. Pašiem izturīgākajiem līdz plkst. 03.00 plašu mūzikas stilu visām gaumēm piedāvās viena no vadošajām dīdžejmeitenēm Latvijā – Zane Stocka, kas zināma arī kā radio ētera personība.

Izklaidējoša vakara programma ar March, Krisy un diviem jaunajiem māksliniekiem – Ods un Wiesulis, kā arī DJ Slīmests Slaists, Leeroy, un DEIVI$$ no plkst. 20.00 līdz pat plkst. 3.00 paredzēta arī uz “Xamana’22 skatuves”.

Paralēli svētku notikumiem krastmalā paredzētas arī citas aktivitātes pilsētā.

8. jūlijā plkst. 12.00 H.Dorbes memoriālajā muzejā Senču putekļi”, sadarbībā ar atbalsta centru ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš”, radošā darbnīcā varēs krāsot mandalas un radīt zīmējumus par jūras tēmu.

Plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 dažādu mākslinieku izstādes par zemi, jūru un mīlestību būs apskatāmas Ventspils bibliotēkā, Pārventas bibliotēkā un teātra namā “Jūras vārti”.

9. jūlijā plkst.10.00 pludmales volejbola stadionā pie Ventspils akvaparka varēs vērot un just līdzi “Jūras kausam”.

No plkst. 10.00 līdz 18.00 Livonijas ordeņa pilī svētku apmeklētājus aicina apskatīt pils ekspozīciju un monumentālās glezniecības izstādes par jūras tēmu. No plkst. 12.00 līdz 14.00 atvērsies kuģu darbnīcas, kur varēs izgatavot priedes mizas kuģīšus.

No plkst. 10:00 līdz plkst. 15:00 Amatu mājā tiks gaidīti gan mazi, gan lieli uz radošajām darbnīcām “Katrā zīmējumā jūra”. Būs apskatāma mākslinieces Ivetas Pērkones akvareļu izstāde “Vizuālā dienasgrāmata”.

10. jūlijā plkst. 10.00 ar dažādām darbnīcām un aktivitātēm lieliem un maziem durvis vērs Piejūras brīvdabas muzejs, kur varēs cienāties ar zvejnieku gardumiem un doties izbraucienā ar bānīti. Būs darbnīcas, aktivitātes un mūzika autentiskā vidē. Plkst.11:00 Bērnu pilsētiņā un plkst. 15.00 bērnu parkā “Fantāzija” norisināsies “Mazie Jūras svētki”. Mazie svētku svinētāji varēs piedalīties radošajās “Ūdens spēles” darbnīcās, kā arī izbaudīt grupas “Jūras akmentiņi” sagatavotos priekšnesumus.

Sniedzot iespēju iepazīt vietējo ražotāju un amatnieku produkciju, jau no piektdienas rīta plkst. 8.00 vecpilsētas tirgus laukumā norisināsies Jūras svētku gadatirgus, kas ilgs divas dienas, kā arī sestdien, 9. jūlijā, visā Ostas promenādes garumā būs iespējams apmeklēt svētku tirgu.

Svētku apmeklētājiem atgādinām, ka svētku laikā būs ierobežota satiksme dažādās pilsētās ielās. Lūdzam sekot līdzi aktuālajai informācijai Ventspils Kultūras centra sociālajos tīklos, portālos – Ventspils.lv un  visitventspils.lv, kā arī laikrakstā “Ventas Balss”.

Uz tikšanos Jūras svētkos Ventspilī!

 

Pilna programma šeit: LVENGRUS

 

Svētkus atbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldība un Ventspils brīvostas pārvalde.

Sponsori – SIA “VK Tranzīts”, A/S “Ventspils zivju konservu kombināts”, SIA “Kurzemes granulas”, SIA “Užavas alus”.